לימודים על סיפון ה``נאוטילוס``

ספינת המחקר החדישה ``נאוטילוס`` של פרופ` בוב באלרד חוקר תת-ימי שכבר היה לאגדה הפליגה מנמל חיפה כדי לחוקר ולתור אחר מסתרי מצולות הים

ה"נאוטילוס" (שם הצוללת בה הפליג קפטן נמו ב-20,000 מיל מתחת למים, של ז’ול ורן) הפליגה מנמל חיפה כדי לחקור את קרקעית הים שמול מדינת ישראל במסגרת פרויקט מסתורי הים.

 

פרויקט המחקר שיבצעו החוקרים על הנאוטילוס הוא ייחודי וראשון מסוגו בארץ. הספינה שייכת כאמור לפרופ’ רוברט באלרד, חוקר תת-ימי שפתר כבר תעלומות ימיות רבות כשבראשון - מציאת הטיטאניק. פרופ’ באלרד הוא אוקיינוגרף בעל שם עולמי והוא ידוע בעיקר בשל עבודתו עם ארכיאולוגיה תת-ימית. כאמור, פרסומו הגדול בא לו בעקבות מציאתם של שרידי האונייה הטבועה טיטאניק, ב-1985. את ה"נאוטילוס" יובילו חוקרים מבית הספר למדעי הים ע"ש ליאון צ’רני באוניברסיטת חיפה, ובראשם פרופ’ צבי בן-אברהם, ראש בית הספר וחתן פרס ישראל.

 

ה"נאוטילוס" היא ספינת מחקר המצוידת בטכנולוגיה החדישה ביותר לחקר קרקעית הים והיא כוללת רובוטים-צוללים, חדרי בקרה משוכללים ועוד. פרופ’ בן אברהם יוביל את הספינה ויפקח על הצוללות המשוכללות והבלתי מאוישות שירדו לקרקעית הים, מול חופי ישראל בשטח שבו לישראל יש זכויות ומעבר למים טריטוריאליים, צוללות שירדו לעומק של חצי קילומטר ויותר ויחשפו לראשונה את מסתרי מצולות הים.

 

מטרת הפרויקט אינה רק מחקר אלא גם להגיע אל הקהל הרחב, וכך הוקם מרכז בקרה ממוחשב באוניברסיטת חיפה, מרכז מחקר ימי ראשון מסוגו, ובו יוכלו המבקרים לצפות בהתרחשויות בקרקעית הים בזמן אמת. בחדר הבקרה הועמדו חמישה מסכי מחשב המקושרים בזמן אמת למה שקורה באוניית המחקר. בכל יום יתקיימו במרכז הבקרה הרצאות בנושא קרקעית הים והחיים שמעליה.

 

כבר עתה אפשר לראות צילומים מהרובוטים הצוללים, בכתובת הזו, את מסך הסונאר וחדר הפיקוד של הספינה.

 

הפרויקט מבקש להעלות את מודעות הציבור ולחשוף את האפשרויות הלימודיות שעומדות בפני בני הנוער ובכך לקדם את תחום לימודי הים, "השטח שלישראל יש בו זכויות במזרח הים התיכון גדול בהרבה משטחה של המדינה, ואנחנו יודעים מעט מאוד על האזור הזה," הסביר ד"ר מייקל לזר מהחוג למדעי הים באוניברסיטת חיפה על שם לאון צ’רני, "אנחנו אפילו לא יודעים איך נראים האזורים שאליהם נגיע. אנחנו מצפים למצוא שם ספינות טרופות ונביעות של גז, וגם הפתעות."

 

בית הספר למדעי הים ע"ש צ’רני באוניברסיטת חיפה מציע מגוון תחומי לימוד ימיים: גיאולוגיה, גיאופיסיקה, ביולוגיה, אוקיאנוגרפיה, גיאוכימיה, ארכיאולוגיה ימית, תרבויות עתיקות ועכשוויות ומסחר ימי. מטרת הפרויקט הנוכחי הוא הבאת בית הספר, שפועל כבר מ-2008, למודעותם של סטודנטים פוטנציאלים למדעי הים וכן גיוס מימון לבית הספר.

 

פרופ’ בן-אברהם יחד עם שאר חוקרי בית הספר היו אלה שתכננו את כל הצד המדעי של הפלגה זו, "שיתוף פעולה ייחודי זה ממשיך בדגש המרכזי שהחליטה אוניברסיטת חיפה לתת לחקר הים, המשאב שטומן בחובו תגליות רבות בשלל תחומים: כלכלה, רפואה, אנרגיה, ביולוגיה ועוד. העתיד נמצא בים והפלגה זו היא צעד ראשון להבנת המסתורין של שטח שכה קרוב אלינו מצד אחד, אבל עדיין רחוק ובלתי ידוע," אמר נשיא האוניברסיטה פרופ’ אהרון בן זאב.

 

בתמונה ראש בית הספר למדעי פרופ’ צבי בן-אברהם (שלישי מימין)

וחברי הנהלת האוניברסיטה על רקע הנאוטילוס

 

צילום: אריק בלטינשטר




מאמרים נוספים בתחום מדעים מדויקים

סגור
כמעט סיימת...
מתעניין יקר,
מספר מוסדות דורשים ציון מספר תעודת זהות, נוסף על פרטיך.
נודה לך על השלמת הטופס ולחיצה על כפתור "שלח"
שים לב, כי במידה ואינך מעוניין תוכל ללחוץ על כפתור "ביטול",
ובמקרה זה פרטיך ישלחו רק ליתר המוסדות.
בטל שלח